La Cupola Chef – bucatarul din spatele meniului

Acum cateva saptamani am avut ocazia sa il cunosc pe Chef Cornel, persoana responsabila pentru toate deliciile culinare marca La Cupola. Pregatisem cu ceva vreme inainte cateva intrebari pentru el, in speranta ca raspunsurile lui imi vor fi sursa de inspiratie pentru un viitor articol. Ca sa fiu sincera, prezenta lui m-a intimidat un pic si nu mi-am mai amintit nimic din ce as fi vrut sa il intreb.

bucatar mere

Prietena mea, care lucreaza cu chef Cornel, m-a avertizat ca el e un tip destul de serios,pe care il vezi rareori zambind. Din fericire am fost martora unui astfel de zambet – si ma bucur ca s-a intamplat asa.

Dar daca un om poate fi definit prin creatia sa, nu pot decat sa spun ca tortul cu mere si caramel pe care l-am gustat mi-a dezvaluit mai mult decat orice zambet sau orice intrebare mesterita cu atentie.

Povestea tortului cu mere

Tortul aceasta, abia inclus in meniul restaurantului, este absolut delicios – un echilibru perfect intre mar si caramel, o combinatie in care unicitatea aromelor se pastreaza intacta – spre deosebire de majoritatea deserturilor din comert, care sunt atat de dulci incat orice alta aroma este mult diluata.

Mai mult decat atat, desertul cu pricina are povestea lui … si pe masura ce il ascultam pe Chef Cornel depanand amintiri despre inceputurile retetei, mi-am dat seama de ce prajitura cu mar si caramel era atat de buna.

tort cu mere

Fara doar si poate, aptitudinile gastronomice ale bucatarului si-au spus cuvantul, dar dincolo de asta, fiecare bunatate creata de el poarta semnatura identitatii sale, definind si rafinand amintiri, influente, experiente de viata.

Este de la sine inteles ca, atunci cand cineva pune atata suflet in ceea ce face, „condimentand” retetele intr-o maniera atat de personala , rezultatul nu poate fi decat exceptional.

Cu siguranta voi mai trece pragul restaurantului La Cupola ca sa aflu ce povesti imi mai spun preparatele de acolo despre bucatarul care le-a creat.


Retete de toamna

Frig de noiembrie

Iata ca am ajuns si in Noiembrie iar frigul si-a facut simtita prezenta, mai ales dimineata. Au fost zile in care a si plouat, iar umezeala asta rece ne-a adus in cel mai bun caz o usoara stare de tristete (si o maare dorinta de a sta in casa la caldurica in loc de a pleca la serviciu cu noaptea-n cap) iar in cazuri mai grave o raceala zdravana.

Din fericire, atat frigul cat si nostalgiile se trateaza cu un ceai sau cu o supa fierbinte (uneori si cu un vin bun, dar deviem de la subiect), senzatia de caldura si relaxare raspandindu-se in tot corpul inca de la prima inghititura.

Supe, ceaiuri si salate … de sezon

ceai verdeAsa ca, daca aveti drum pe la restaurantul La Cupola in pauza de masa, o supa sau o ciorba calda e la ordinea zilei. Eventual gasiti un coleg – doi alaturi de care va simtiti bine si bucurati-va din plin de momentele acestea libere. Si ca tot vorbeam de ceai – am incercat acum cateva saptamani ceaiul verde – si a fost foarte bun – parfumat, indulcit cu un pic de miere, prezentare foarte eleganta.

Dincolo de ceaiuri si supe, mai puteti incerca si Insalata Novembre – reprezentativa pentru aceasta luna – nu numai prin denumire cat si prin ingredientele folosite la prepararea ei – dovleac, sfecla rosie, alune de padure. Suna interesant si foarte sanatos – sunt convinsa ca are o doza suficienta de vitamine – indeajuns sa ne mai intareasca un pic imunitatea.dovleac sfecla pumkin beetroot

In sfarsit, ideea la care vroiam sa ajung – si nu reusesc deoarece vorbesc prea mult – este o reteta draga mie si mai ales perfecta pentru zilele in care va e frig, sunteti amarati, nu aveti chef de nimic – Supa de dovleac.

Supa de dovleac

Prima data cand am vazut o astfel de supa, eram la Riga, in Letonia – intr-o seara de februarie foarte rece si ploioasa. Mi s-a parut ciudat, nu ma gandisem niciodata ca dovleacul are si astfel de intrebuintari culinare si mai ales nu imi inchipuiam ca supa in cauza poate arata atat de bine.

pumpkin soup supa dovleacPortocaliul vesel, combinat cu cateva dare albe de smantana, textura cremoasa si mai ales aroma placuta, m-au cucerit si mi-au ridicat moralul cat ai clipi. Asa ca o sa impartasesc cu voi reteta pentru supa asta minunata, desi nu am reusit sa o fur pe cea de la restaurantul cu pricina ci am facut ceva cercetari gastronomice pe internet.

Supa de dovleac

Ingrediente:

  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 1 lingura de patrunjel
  • 1 dovleac pentru placinta
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita scortisoara
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri de ceapa taiata marunt
  • 2 cani supa de legume
  • 2 linguri unt
  • 3/4 cana smantana

Mod de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul
  2. Taiati dovleacul in jumatate si curatati-l de seminte, stropiti-l cu ulei de masline, presarati peste el scortisoara, sare si piper si puneti-l la cuptor cu partea taiata in jos (pe o tava acoperita cu o hartie pentru copt) pret de 35-45 de minute sau pana ce furculita intra usor in coaja
  3. In untul topit unditi ceapa, usturoiul si patrunjelul pana acestea se inmoaie
  4. Adaugati dovleacul copt, supa de legume si smantana
  5. Mixati cu blender-ul pana devine cremoasa.

Serviti imediat cu paine prajita.

Pofta buna!



Ce este un brioselan?

O joaca de copii

muffin animalsSambata la atelierul de gatit pentru copii, se fac briose. Ce e drept, pentru noi , adultii, o briosa nu e un subiect de joaca – o savurezi meticulos intro pauza de cafea si iti vezi mai departe de viata.

Ei uite ca , pentru cei mici, lucrurile stau altfel. E ca si cum orice ar atinge un copil, devine prilej de joaca si de creativitate. Va amintiti poate cum, atunci cand erati de-o schioapa, fiecare nor de pe cer avea povestea lui?

Cati dintre noi, adulti fiind, ne mai uitam la cer sa-i descoperim povestea? Nu multi … poate de asta ne si garbovim pe masura ce imbatranim… uitam sa ne ridicam privirile si sa visam.

…la fel ca si Briosoricelul

Eh … am deviat un pic de la subiect…

Prin urmare, un Brioselan este simplu … o briosa cu elan. Asa cum o Briopisica e o briosa cu mustati si urechi triunghiulare iar un Briosoricel ar cam trebui sa stea departe de ea.

animal muffins breakfast

Veniti sambata la atelier, mesteriti la briosele absolut necesare, iar daca mai scapa vreo una nemancata, luati-o acasa si faceti din ea prilej de joaca. Cei mici vor fi absolut incantati.

Si ca tot vorbim de briose (nu e neaparat necesar sa fie dulci) – puteti ascunde in ele broccoli, spanac, sunca, branza – si uite asa obtineti un mic dejun copios si sanatos pentru toata familia.

Saptamana asta nu va mai vin cu retete … aveti liber la creativitate!

Atelier de gatit pentru copii:

Sambata 27.09.2014, ora 11.00, La Cupola Ristorante, Palas Mall.

Rezervari si informatii

telefon: 0740574524 sau email: ateliere.copii[at]gmail.com

 

Quesadilla cu pui si ardei gras

Am invatat sa fac quesadilla de la sotul meu, acum vreo cativa ani. Sa fiu sincera mie imi lua cel putin o ora sa gatesc un pranz comestibil, asa ca reteta asta a fost binevenita in lista mea de bucate preferate.

Ingrediente:

    quesadilla

  • 1 caserola(500g) piept de pui tocat (sau taiat fasii)
  • 1 ardei gras rosu, taiat fasii
  • 1 ceapa medie taiata solzisori
  • 250ml pasta de tomate
  • 1/4 cana amestec condimente (usturoi, chimen boia de ardei dulce, sare, piper)
  • 1 pahar cu smantana
  • 4 tortilla

Daca aveti piept de pui gata tocat (sau taiat fasii) de la supermarket, lucrurile se simplifica simtitor – dupa ce se rumeneste carnea in tigaie (de obicei fara ulei) , se adauga o ceapa medie taiata solzisori si un ardei gras taiat fasii. Dupa vreo trei minute turnati in tigaie o cana cu pasta de rosii plus condimentele de rigoare si lasati la fiert pana ce sosul astfel format scade un pic.

Pentru condimente, noi avem un amestec special care merita tot efortul. Sunt cam parti egale din fiecare: usturoi(varianta uscata si macinata), chimen, boia de ardei (dulce), un pic de sare si piper.

Amestecul de carne, legume si condimente se serveste pe tortilla incalzite putin, cu o lingura de smantana si cascaval ras presarat deasupra.

Reteta de salsa pentru o astfel de quesadilla nu o am – va trebui sa veniti la atelierul de sambata, poate bucatarii La Cupola vor fi mai induratori decat sotul meu si va vor dezvalui ingredientele secrete.

Trei panini simple pentru un pranz delicios

Saptamana viitoare incepe scoala … si toata nebunia asociata cu aceasta perioada – teme, lucrari de control, sedinte cu parintii.

Daca aveti copii, stiti cum e – ca sa nu mai vorbim de nesfarsitele discutii despre vestimentatia adecvata.

Din pacate nu pot fi de mare ajutor din acest punct de vedere, fiecare are bataliile sale de purtat.

Am gasit,in schimb, trei retete de sandwich-uri delicioase, care sunt foarte simplu de preparat, potrivite atat pentru a fi luate la scoala cat si pentru pauza de la serviciu.

Iata si retetele de care vorbeam.

apple cheddar panini

1.Panini cu mere si branza cheddar

Ingrediente (4 portii):

  • 8 felii paine integrala
  • 1/4 cana mustar
  • 2 mere taiate in felii subtiri
  • 225g branza Cheddar feliata

Mod de preparare:

  • Incalziti feliile de paine integrala
  • Intindeti un pic de mustar pe fiecare felie
  • Puneti aproximativ un sfert din cantitatea de branza si de mere pentru fiecare sandwich
  • Puneti sandwichurile in tigaie / pe gratar pentru 3-5 minute pana ce painea este rumenita si branza s-a topit
  • Lasati-le sa se racoreasca un pic inainte de a le servi

2.Panini cu pui

panini cu pui

Ingrediente (4 portii):

  • 8 felii paine levain
  • ulei de masline
  • 1/2 cana sos pesto
  • 1 piept de pui rotisat (sau facut la gratar)
  • 2 ardei grasi rosii, taiati fasii
  • 170g branza fontina (rasa)
  • 8 frunze proaspete de busuioc

Mod de preparare:

  • Ungeti feliile de paine cu ulei de masline, pe o singura parte
  • Intoarceti 4 felii si intindeti pe ele sosul pesto
  • Aranjati peste fasii de pui si ardei gras
  • Presarati branza rasa deasupra
  • Acoperiti cu celelalte felii – partea unsa cu ulei de masline deasupra
  • Lasati-le in sandwich – maker pana se topeste branza – cam 5/6 minute
  • classic paninni

    Panini Italian Clasic

    Ingrediente

    • o bagheta taiata in jumatate pe lungime
    • 1/4 cana maioneza
    • 2 linguri de busuioc proaspat taiat
    • 1 cana mozzarella rasa
    • 30g prosciutto feliat subtire
    • 2 rosii mici taiate felii

    Mod de preparare

  • Scobiti bagheta
  • Ungeti cu maioneza fiecare jumatate
  • Pe bagheta astfel taiata puneti jumatate din cantitatea de branza, feliile de prosciutto si rosiile
  • Acoperiti cu restul de branza rasa
  • Puneti deasupra cealalta jumatate de bagheta
  • Taiati in patru pe latime
  • Puneti sandwichurile astfel obtinute in tigaie si rumeniti-le cate 3 minute pe fiecare parte

Gustari rapide pentru oaspeti (ne)poftiti

Tocmai mi-am amintit – cam tarziu – ca astazi e Sf. Maria.

Planuisem pentru saptamana asta, sa va spun mai multe despre sunci si branzeturi italiene si eventual sa gasesc si niste retete usoare de aperitive.

Avand in vedere ca astazi e sarbatoare si s-ar putea, unii dintre voi, sa aveti musafiri cand va asteptati mai putin, o sa incep cu retetele.

Am gasit trei aperitive simple care pot fi preparate rapid si fara prea mult efort. Nici costurile implicate nu ar fi prea mari, pentru ca aveti nevoie doar de cantitati mici din fiecare ingredient.

1.Rulouri de pere cu prosciutto (12 portii)

pere cu prosciutto

Ingrediente:

  • 3 pere mai tari
  • 3/4 cana otet balsamic
  • 250g prosciutto

Metoda de preparare:

  • Se pune otetul balsamic intr-o cratita mica, la foc mediu;cand incepe sa fiarba, se da focul la mic si se mai lasa 5-7 minute pana scade.
  • Perele se pot taia in sferturi, sau daca preferati mai multe portii, in opt – dupa care se invelesc cu feliile de prosciutto.
  • Se aranjeaza rulourile pe un platou si se picura otetul balsamic peste ele

Vin recomandat: Cabernet.

2.Platou de branzeturi cu nuci si struguri (10 portii)

platou cu branzeturi

Ingrediente:

  • 200g parmezan
  • 200g gorgonzola
  • cateva nuci
  • strugure cu boabe mari – alb sau rosu, dupa cum preferati

Metoda de preparare:

  • Pe un platou – de preferinta din lemn – se aranjeaza branzeturile (pastrand ceva distanta intre ele, pentru a evita transferul aromelor), miezul de nuca si strugurii.
  • Veti avea nevoie de cate un cutit pentru fiecare tip de branza.
  • Branzeturile se scot de la frigider cu aproximativ o ora inainte de a fi servite, gustul lor devine mai placut cand sunt la temperatura camerei.

Vin recomandat : Chianti.

3.Bresaola cu masline (4 portii)

bresaola cu masline

Ingrediente:

  • O bagheta fiselle
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • ulei de masline
  • 8 felii de bresaola
  • 20 masline negre feliate

Metoda de preparare:

  • Bagheta, taiata felii se rumeneste un pic, fie pe gratar fie in tigaie.
  • Se sterge fiecare felie de bagheta cu usturoi si apoi se picura ulei de masline peste.
  • Se presara sarea, se pune bresaola peste feliile de bagheta si se picura inca un pic de ulei de masline peste ele.

Vin recomandat: Chianti rosu

4 metode simple de conservare a rosiilor

Dupa multe zile de asteptare am cules, in sfarsit, toate rosiile din gradina.

rosii mari

Rosii Heinz & Moneymaker

Am avut trei soiuri: Heinz, Moneymaker si Cherry. Cherry sunt preferatele mele … si au reprezentat cam trei sferturi din „recolta”.

Si pentru ca le iubesc atat de mult, am incercat sa le prelungesc viata prin diferite metode: le-am uscat, le-am copt,le-am congelat, le-am pus in borcane, cu usturoi si piper. Ultima varianta nu stiu inca ce gust are … am mers la risc.

Dar primele doua au dat rezultate absolut gustoase.

Rosii uscate

Din fericire am un aparat pentru deshidratat legume si fructe pe care l-am folosit destul de des in ultima vreme. Tot ce am facut a fost sa tai rosiile, am presarat putin busuioc si usturoi deasupra si am lasat masina sa se ocupe de restul … timp de vreo 18 ore.

rosii cherry

Rosii Cherry, uscate

Avantajele acestei metode:

  • pregatirile iau foarte putin timp
  • volumul rosiilor se reduce considerabil – drept urmare ocupa foarte putin spatiu
  • se pastreaza foarte bine pentru perioade lungi de timp

Rosii la cuptor

Dupa cum vedeti si in imaginea alaturata, am pus rosiile taiate in jumatati intr-o tava, cativa catei de usturoi printre ele, busuioc, un pic de ulei de masline deasupra … si le-am dat la cuptor la foc mediu spre mic pana ce coaja a inceput sa se rumeneasca bine.

rosii cherry

Tava cu rosii cherry

rosii la cuptor

Rosii la cuptor

Se pastreaza in ulei de masline, dar trebuie tinute la frigider si consumate cam intr-o saptamana sau daca nu, puse la congelator.

Rosii congelate

Aceasta este de departe cea mai rapida metoda … daca aveti loc in congelator.

rosii congelate

Rosii congelate


Dupa ce le-am spalat si uscat, am pus rosiile pe o tavita mica in congelator – sa zic – pret de maxim doua ore . Dupa ce ingheata un pic se pot pune in pungi si nu se mai lipesc una de alta.

Rosii conservate in suc propriu

Nu imi plac lucrurile complicate, iar conservarea rosiilor in borcane nu a fost cea mai simpla solutie.

Imaginati-va cum e sa decojiti o gramada de rosii mici, sa le ingramaditi in borcane cu ceva piper, cimbru, usturoi si ce mai gasiti … eh, ati prins ideea, nu sunt mare fan.

rosii la borcan

Rosii conservate in borcan

Vedeti in imagine borcanul cu pricina (mai sunt si altele, dar nu s-au lasat pozate) – cine stie ce surpriza ma asteapta cand ma decid sa il deschid.

Cam asta a fost cu rosiile din acest an … sper ca nu ati facut din toate bulion si v-au mai ramas cateva si pentru experimente de genul celor expuse mai sus.

Cum se face puiul crispy …

  • ou

    Spargi un ou

  • pui dat prin faina

    pui si … faina

  • fulgi de porumb

    Puiul dat prin ou si faina se face crispy

…si salata mexicana

  • salata

    Se taie (cu atentie) legumele

  • salata

    Salata si puiul fac nani in lipie

Si daca va intrebati cat de buna este …

  • crispy chicken looks yummyPrivesti pofticios lipia cu pricina
  • enjoy eating…Si hap! musti o gura maaare…