4 metode simple de conservare a rosiilor
Dupa multe zile de asteptare am cules, in sfarsit, toate rosiile din gradina.
Am avut trei soiuri: Heinz, Moneymaker si Cherry. Cherry sunt preferatele mele … si au reprezentat cam trei sferturi din „recolta”.
Si pentru ca le iubesc atat de mult, am incercat sa le prelungesc viata prin diferite metode: le-am uscat, le-am copt,le-am congelat, le-am pus in borcane, cu usturoi si piper. Ultima varianta nu stiu inca ce gust are … am mers la risc.
Dar primele doua au dat rezultate absolut gustoase.
Rosii uscate
Din fericire am un aparat pentru deshidratat legume si fructe pe care l-am folosit destul de des in ultima vreme. Tot ce am facut a fost sa tai rosiile, am presarat putin busuioc si usturoi deasupra si am lasat masina sa se ocupe de restul … timp de vreo 18 ore.
Avantajele acestei metode:
- pregatirile iau foarte putin timp
- volumul rosiilor se reduce considerabil – drept urmare ocupa foarte putin spatiu
- se pastreaza foarte bine pentru perioade lungi de timp
Rosii la cuptor
Dupa cum vedeti si in imaginea alaturata, am pus rosiile taiate in jumatati intr-o tava, cativa catei de usturoi printre ele, busuioc, un pic de ulei de masline deasupra … si le-am dat la cuptor la foc mediu spre mic pana ce coaja a inceput sa se rumeneasca bine.
Se pastreaza in ulei de masline, dar trebuie tinute la frigider si consumate cam intr-o saptamana sau daca nu, puse la congelator.
Rosii congelate
Aceasta este de departe cea mai rapida metoda … daca aveti loc in congelator.
Dupa ce le-am spalat si uscat, am pus rosiile pe o tavita mica in congelator – sa zic – pret de maxim doua ore . Dupa ce ingheata un pic se pot pune in pungi si nu se mai lipesc una de alta.
Rosii conservate in suc propriu
Nu imi plac lucrurile complicate, iar conservarea rosiilor in borcane nu a fost cea mai simpla solutie.
Imaginati-va cum e sa decojiti o gramada de rosii mici, sa le ingramaditi in borcane cu ceva piper, cimbru, usturoi si ce mai gasiti … eh, ati prins ideea, nu sunt mare fan.
Vedeti in imagine borcanul cu pricina (mai sunt si altele, dar nu s-au lasat pozate) – cine stie ce surpriza ma asteapta cand ma decid sa il deschid.
Cam asta a fost cu rosiile din acest an … sper ca nu ati facut din toate bulion si v-au mai ramas cateva si pentru experimente de genul celor expuse mai sus.